Press

För mer information:
Helena Ingvarsson, ordförande, tel 070-924 20 95. Maila: info@matrundan.se

För att ladda ned Matrundans logotype klicka på någon av följande länkar

Matrundan ny logotype färg (jpg)


Matrundan logotype färg (png)
Matrundan logotype färg (jpeg)

PRESSMEDDELANDE från Matrundan Österlen den 2 maj 2019

Matrundan Österlen kan vinna mat-Nordens finaste pris När det nya matpriset Embla delas ut i Reykjavik den 1 juni kan Matrundan Österlen stå som vinnare och utses som Bästa Nordiska matdestination. Matrundan Österlen, som består av 42 matföretag på Österlen i Skåne, lockar i år, för tolfte gången, tusentals besökare till sin matrunda under Kristi Himmelfärdshelgen. Matrundan har också deltagit på Grüne Woche, den stora matmässan i Berlin, för att marknadsföra Sverige som matdestination.

Helena Ingvarsson är ordförande i Matrundan Österlen och finns på plats i Reykjavik vid prisutdelningen. – Vi är enormt hedrade över nomineringen, säger Helena Ingvarsson. Det är väldigt roligt för alla oss som jobbar med mat på Österlen att vi får representera hela Sverige i tävlingen. Och hela Skåne ligger ju i framkanten. I inte mindre än fyra av de sju tävlingsklasserna har juryn nominerat skånska tävlanden.

De övriga skånska nomineringarna är:

Nordisk råvaruproducent Erik Nilsson och Anja Persson, Gunnarshögs gård Nordisk Matentreprenör Bondens skafferi Nordisk mat till barn och unga Miljana Vulovic, kock och måltidspedagog på Hamilton förskola i Helsingborg.

Övriga tävlingsklasser är: Nordisk mat till många, Nordisk matkommunikatör och Nordisk mathantverkare.

Mer om tävlingen: Tävlingen arrangeras av LRF, Lantmännens Riksförbund och sex andra nordiska lantbruksorganisationer. Totalt är 320 företag och organisationer nominerade i sju olika tävlingskategorier. Priset delas ut vartannat år, första gången 2017. Embla är ett prioriterat projekt av Ny Nordisk Mat och finansierat av Nordiska Ministerrådet.

Den svenska juryn, som tagit fram de sju bästa namnen ur de svenska nomineringarna består av stjärnkocken Fredrik Eriksson, köksmästare som driver de egna restaurangerna Långbro Värdshus, Jan Ehrensvärd, ledamot av LRFs riksförbundsstyrelse samt journalisten Lena Johansson, politisk chefredaktör på Land Lantbruk och Land Skogsbruk.

 

PRESSMEDDELANDE från Matrundan Österlen 2019-01-10

Besökarna i Matrundan Österlens monter på Grüne Woche i Berlin bjuds i år på en ”knäckemacka” från Olof Viktors med leverpastej och spickeskinka från Österlen Kött & Vilt, ost från Vilhelmsdal, picklad gulbeta från Drakamöllan Gårdshotell och köttbullar och rödbetssallad från Allé.

Efter fjolårets succé

Matrundan Österlen återvänder till Grüne Woche

I slutet av januari riktas åter igen matvärldens blickar mot Berlin och Internationale Grüne Woche. 18 – 27 januari bjuds mässans 400 000 besökare på smakprov av allt som Sverige har att erbjuda inom mat, dryck och jordbruksprodukter.

Matrundan Österlen, som har 40 medlemsföretag, deltar åter igen efter den stora succén i fjol. Tillsammans med andra matföretag från hela landet visar de upp bredden inom svenska livsmedelsprodukter som innefattar både tradition och innovation.

– Vi lockar de tyska besökarna till Österlen med såväl vår mat och vår livsstil, där närheten till naturen och de närproducerade produkterna återspeglas i smakerna, säger Helena Ingvarsson på Matrundan Österlen.

Vi lockar också med evenemang som Sweden Jazzfestival och Äppelmarknaden i Kivik. Vi visar helt enkelt att Österlen är ett härligt besöksmål året runt och som dessutom ligger väldigt nära Tyskland.

Knäckebröd, skånska ostar och spickeskinka är produkter som går hem hos de tyska besökarna.

– Den här gången tar vi också med älgsalami och spickeskinka på älg. Det är spännande produkter för tyskarna. Vår senap är också omtyckt, framförallt klassisk stark skånsk senap, säger Helena Ingvarsson.

Efter tips av Friedrich Pape på Österlen Sparris får mässbesökarna även smaka på svensk leverpastej.

– Alla mina tyska släktingar köper svensk leverpastej och rödbetssallad med sig hem när de besöker mig i Skåne, så det ska bli kul att bjuda på under mässan, säger Friedrich Pape.

Deltagare på Grüne Woche 2019 från Matrundan Österlen:

Österlen Kött & Vilt: Magnus Henningsson Petersborgs Gård: Hans Svensson Glassmakerie: Uta Grahn Drakamöllan Gårdshotel: Erik Nihlén Österlen Sparris: Friedrich Pape Matrundan Österlen: Helena Ingvarsson

Matrundans produkter i årets monter kommer från: Olof Viktors: knäckebröd Petersborgs Gård: senap och senapspesto Grafmans Goda: älgsalami Vilhelmsdals gårdsmejeri: Österlenädel och Änglaost Österlen Kött & Vilt: spickeskinka på älg, leverpastej Kiviks Musteri: cider och must, äppelchutney Allé: köttbullar, rödbetssallad Drakamöllan Gårdshotell: picklade gulbetor Kiviks Café & Bageri: spettkakor

I år sponsrar Skånemejerier med hårdostar: Prästost, Herrgård och Grevé

Vi reser ner till Berlin torsdag 17 januari. På eftermiddagen onsdag den 16 januari packar vi bilen med alla varor på Petersborgs Gård. Ni är hjärtligt välkomna dit då.

 

PRESSMEDDELANDE från Matrundan Österlen den 18 april 2018

Matrundan Österlen 2018 växer med nya smaker, kunskaper och upplevelser

Under Kristi Himmelfärdshelgen den 10-13 maj 2018 bjuder inte mindre än 39 matföretag in till besök under Matrundan Österlens elfte upplaga. Besökarna åker själva mellan alla matentreprenörerna samtidigt som landskapet visar upp sig från sin vackraste sida med både grönska och förhoppningsvis också äppelblom.

– Varmt välkomna till Matrundan Österlen 2018, säger Helena Ingvarsson, ordförande för Matrundan Österlen. Vi står redo att ta emot er alla och glädjer oss över det ökade intresset för vår mat. I år har vi elva nya medlemmar som bidrar till ett ännu bredare och spännande utbud.

Här är några glimtar ur programmet under de fyra späckade matdagarna:

– Vill du lära dig stycka en kyckling eller filéa fisk, styr då kosan mot Fridshills kyckling i Raskarum eller Buhres på Kivik.

– Nyfiken på att odla själv? Kom och inspireras av odlaren och författaren Sara Bäckmo som besöker Petersborgs Gård.

– Har du tankar på att skaffa höns, kom och träffa Jonas Ivarsson från Elfvabjers gård. Han finns på Grafmans Goda på Nämndemansgården mellan Järrestad och Östra Tommarp.

– Vill du lära dig matfotografering? Det gör du hos nyöppnade restaurangen Tastecelebration Residence, före detta Jägmästarbostället, i Andrarum. – Varför smakar vissa ägg bättre än andra? Möt äggbonden på Farmors Lycka i Kivik.

– Vad är hemligheten med Vitaby Kyrkbys Mejeris créme fraiche? Kom till Drakamöllan Gårdshotell och lyssna på Cecilia Olsson så får du veta mer.

Mer information och hela programmet finns på Matrundan Österlens hemsida www.matrunda

PRESSMEDDELANDE Vitaby 2018-01-30

Mässan Grüne Woche gav mersmak

Världens största mässa för livsmedel, jordbruk och trädgårdsodling är över för i år. Efter tio dagar i den svenska montern är Helena Ingvarsson, ordförande i Matrundan Österlen, hemma igen. Tillsammans med det övriga teamet har hon med sig en stor upplevelse och nya erfarenheter.

Svenskarnas val av midsommar som tema blev succé. Blomsterkransarna i blått och gult väckte stor uppmärksamhet och många av besökarna ville köpa kransarna. Men de ät- och drickbara produkterna lockade också. Och sex kilo älgsalami,

7 500 knäckebröd modell mini och 1000 flaskor cider är några exempel på att smakerna satt som de skulle. Ingen senap behövde heller återvända hem till Petersborgs Gård.

– Smakproverna var uppskattade och besökarna fick veta att Sverige har mer att erbjuda än älg, surströmming och hjortron. Vi delade också ut en folder med information om övriga stora events på Österlen, säger Helena Ingvarsson.

Årets mässa besöktes i år av 400 000 personer, inklusive

90 000 professionella handlare. Sammantaget spenderade besökarna 50 millioner euro under de tio dagarna vilket är rekord för Grüne Woche.

– Alltihop har varit fantastisk roligt, intensivt och givande. Vi hoppas det kommer att genererar ett ökat intresse för Österlen, och vi har därför också med kort information om konstrundan, jazzfestivalen, äppledagarna och Österlen lyser säger Helena Ingvarsson.

Med sig till mässan i Berlin hade teamet med sig produkter från Olof Viktors, Kiviks Café och Bageri, Linas och Binas, Grafmans Goda, Karlsfälts Gård, Vilhelmsdals Gårdsmejeri, Österlens Kött och Vilt, Farmors Lycka, Petersborgs Gård, Kiviks musteri, Österlenkryddor, Drakamöllan Gårdshotell och Vitaby Kyrkby Mejeri.

Mer information: Helena Ingvarsson, tel 070-9242095

 

 

 

PRESSMEDDELANDE            Österlen 2017-04-12

Gott sällskap på
Matrundan Österlens jubileumsdag

Regionens mästare bakom maten är många och priserna, utmärkelserna och diplomen blir allt fler. Det vill Matrundan Österlen uppmärksamma och bjuder därför in mästarna till jubileumsdagen. Tisdag den 25 april träffas samtliga aktörer i Spannstallet på Kronovalls Vinslott.

Maten är en av de stora och avgörande anledningarna att besöka Österlen. Från hela världen kommer matintresserade för att ta del av det odlare, producenter samt kockar och krögare har ett erbjuda. Internationell press uppmärksammar regelbundet Österlen som destination för mat och miljö.

Ingalill Thorsell, ägare av Drakamöllans Gårdshotell, vill därför samla så många mästare som möjligt.

– Nu ska vi visa en samlad bild av det som gör Österlen till en region att jämföra med internationella förebilder som Toscana, Provence och San Sebastian.

Under jubileumsdagen kommer medlemmar, jubileumsmedlemmar och inbjudna gäster samt sponsorer att träffas, trivas och utbyta erfarenheter. Årets tema är ”I gott sällskap” vilket symboliserar de tio åren tillsamman med varandra och maten. Samt att nya medlemmar är välkomna att ansluta.

– Alla är vi aktörer i den kulinariska turismen. Det är också en av punkterna på programmet, säger Helena Ingvarsson, ordförande i Matrundan Österlen.

Matrunda Österlen 2017 pågår från torsdag 25 maj till och med söndag 28 maj.

 

Program jubileumsdagen 25 april

10.00 – 10.30 Samling och kaffe

10.30 – 11.00 Matrundan från 2007 till 2017. I gott sällskap!

11.00 – 11.30 Tätt mellan mästarna på Österlen.
Ingalill Thorsell, Drakamöllan, presenterar mästarna.

11.30 – 12.00 Mästarnas betydelse för kulinarisk turism.
Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds Universitet, kåserar.

12.00 – 13.30 Lunch! Stora smörgåsbordet presenteras av producenterna.

13.30 – 14.30 Framtidens mat – vad kan vi vänta oss?

14.30 – 15.00 Final med pizzabakning à la Österlen.

Varmt välkommen att umgås i gott sällskap!

För mer information och anmälan till jubileumsdagen:
Helena Ingvarsson, ordförande, tel 070-924 20 95. Maila: info@matrundan.se
Ingalill Thorsell, tel 044-35 10 16. Maila: info@drakamollan.com
Pressbilder: Kristina Fröling, tel 0708-658 137. Mail: Kristina@coachhouse.se

 

 

PRESSMEDDELANDE            Österlen 2017-03-30

Jubileumsmedlemmar kompletterar
Matrundan Österlen 2017

Matälskare har ett givet mål under Kristi himmelsfärdshelgen och att besöka Matrundan Österlen har för många blivit en tradition. I år har arrangemanget tillskott av 31 jubileumsmedlemmar med anledning av tioårsjubileet. Tisdag den 25 april träffas samtliga aktörer på Kronovalls Vinslott och inleder jubileumsaktiviteterna.

Tioårsjubileet kommer att märkas på flera sätt. Bland annat genom att en rad företag är inbjudna att vara med just i år. Flera av dem är dessutom nyetablerade på Österlen.

– De utgör extra tillskott i regionen för den kulinariska turismen. Ambitionen är att ge våra besökare en så komplett bild som möjligt av det Österlen ha att erbjuda. Intresset för bra råvaror och kvalitetskrav på både mat och dryck gör att Matrundan Österlen blir allt mer angelägen och aktuell för varje år, säger Helena Ingvarsson, ordförande i Matrundan Österlen.

Jubileumsmedlemmarna har, var och en på sitt sätt, anknytning till matproduktion på Österlen.

– När vi ses på Kronovall ska vi utbyta erfarenheter, skapa relationer och företagen kommer att visa upp för varandra vad de har att erbjuda.

Under rundans fyra dagar har besökarna ett brett program med många inslag att välja ifrån. Prova på att göra rapsolja, testa skånska viner, smaka på lokala produkter och ta del av skånsk kokkonst är några exempel.

Komplett program finns på hemsidan från och med torsdag den 30 mars.
Besökaren gör själv sitt urval och till hjälp i planeringen kommer att finnas en jubileumstidning med karta och program.

Matrundan Österlen 2017 pågår från torsdag 25 maj till och med söndag 28 maj.

Matrundan Österlen är en ekonomisk förening, grundad på en idé av Håkan Jönsson och Anders Lareke, båda forskare och knutna till Idéon Agrofood.

För mer information:
Helena Ingvarsson, ordförande, tel 070-924 20 95. Maila: info@matrundan.se
Pressbilder: Kristina Fröling, tel 0708-658 137. Mail: Kristina@coachhouse.se

 

 

 

PRESSMEDDELANDE            Österlen 2017-02-24

Matrundan Österlen jubilerar med extra allt

Under helgen Kristi himmelsfärd är det dags igen för Matrundan Österlen som i år firar tio år av möten med mat, människor och miljö.

Under de fyra dagar som Matrundan Österlen 2017 pågår erbjuder odlare, producenter, gårdsbutiker samt restauranger och kaféer besökare att ta del av traditioner, nytänkande och smakupplevelser. Och i år med extra många deltagare och programpunkter kring mat och dryck.

– Vi firar tioårsjubileum och det kommer att märkas på flera sätt. Bland annat har vi en rad aktörer som är inbjudna att vara med just i år. Flera av dem är dessutom nyetablerade på Österlen, säger Helena Ingvarsson, ordförande i Matrundan Österlen.

I Matrundan Österlen deltar omkring 30 medlemmar och besökaren gör själv sitt urval. Eller satsar stort och försöker hinna med så många stopp som möjligt. Till hjälp i planeringen kommer att finnas en jubileumstidning med karta och program.

– Vår ambition är att ge våra besökare en så komplett bild som möjligt av det Österlen har att erbjuda. Intresset för bra råvaror och kvalitetskrav på både mat och dryck gör att Matrundan Österlen blir allt mer angelägen och aktuell för varje år. Kulinarisk turism är absolut här för att både stanna och växa.

Matrundan Österlen 2017 pågår från torsdag 25 maj till och med söndag 28 maj.

Matrundan Österlen är en ekonomisk förening, grundad på en idé av Håkan Jönsson och Anders Lareke, båda forskare och knutna till Idéon Agrofood.


För mer information:

Helena Ingvarsson, ordförande, tel 070-924 20 95. Maila: info@matrundan.se
Pressbilder: Kristina Fröling, tel 0708-658 137. Mail: Kristina@coachhouse.se

 

För att ladda ned Matrundans logotype klicka på någon av följande länkar
Matrundan logotype färg (png)
Matrundan logotype färg (jpeg)

Vid frågor maila info@matrundan.se

 

Save

Save

Save