Press

För mer information:
Helena Ingvarsson, ordförande, tel 070-924 20 95. Maila: info@matrundan.se

För att ladda ned Matrundans logotype klicka på någon av följande länkar
Matrundan logotype färg (png)
Matrundan logotype färg (jpeg)

Vid frågor maila info@matrundan.se

 

PRESSMEDDELANDE Vitaby 2018-01-30

Mässan Grüne Woche gav mersmak

Världens största mässa för livsmedel, jordbruk och trädgårdsodling är över för i år. Efter tio dagar i den svenska montern är Helena Ingvarsson, ordförande i Matrundan Österlen, hemma igen. Tillsammans med det övriga teamet har hon med sig en stor upplevelse och nya erfarenheter.

Svenskarnas val av midsommar som tema blev succé. Blomsterkransarna i blått och gult väckte stor uppmärksamhet och många av besökarna ville köpa kransarna. Men de ät- och drickbara produkterna lockade också. Och sex kilo älgsalami,

7 500 knäckebröd modell mini och 1000 flaskor cider är några exempel på att smakerna satt som de skulle. Ingen senap behövde heller återvända hem till Petersborgs Gård.

– Smakproverna var uppskattade och besökarna fick veta att Sverige har mer att erbjuda än älg, surströmming och hjortron. Vi delade också ut en folder med information om övriga stora events på Österlen, säger Helena Ingvarsson.

Årets mässa besöktes i år av 400 000 personer, inklusive

90 000 professionella handlare. Sammantaget spenderade besökarna 50 millioner euro under de tio dagarna vilket är rekord för Grüne Woche.

– Alltihop har varit fantastisk roligt, intensivt och givande. Vi hoppas det kommer att genererar ett ökat intresse för Österlen, och vi har därför också med kort information om konstrundan, jazzfestivalen, äppledagarna och Österlen lyser säger Helena Ingvarsson.

Med sig till mässan i Berlin hade teamet med sig produkter från Olof Viktors, Kiviks Café och Bageri, Linas och Binas, Grafmans Goda, Karlsfälts Gård, Vilhelmsdals Gårdsmejeri, Österlens Kött och Vilt, Farmors Lycka, Petersborgs Gård, Kiviks musteri, Österlenkryddor, Drakamöllan Gårdshotell och Vitaby Kyrkby Mejeri.

Mer information: Helena Ingvarsson, tel 070-9242095

 

 

 

PRESSMEDDELANDE            Österlen 2017-04-12

Gott sällskap på
Matrundan Österlens jubileumsdag

Regionens mästare bakom maten är många och priserna, utmärkelserna och diplomen blir allt fler. Det vill Matrundan Österlen uppmärksamma och bjuder därför in mästarna till jubileumsdagen. Tisdag den 25 april träffas samtliga aktörer i Spannstallet på Kronovalls Vinslott.

Maten är en av de stora och avgörande anledningarna att besöka Österlen. Från hela världen kommer matintresserade för att ta del av det odlare, producenter samt kockar och krögare har ett erbjuda. Internationell press uppmärksammar regelbundet Österlen som destination för mat och miljö.

Ingalill Thorsell, ägare av Drakamöllans Gårdshotell, vill därför samla så många mästare som möjligt.

– Nu ska vi visa en samlad bild av det som gör Österlen till en region att jämföra med internationella förebilder som Toscana, Provence och San Sebastian.

Under jubileumsdagen kommer medlemmar, jubileumsmedlemmar och inbjudna gäster samt sponsorer att träffas, trivas och utbyta erfarenheter. Årets tema är ”I gott sällskap” vilket symboliserar de tio åren tillsamman med varandra och maten. Samt att nya medlemmar är välkomna att ansluta.

– Alla är vi aktörer i den kulinariska turismen. Det är också en av punkterna på programmet, säger Helena Ingvarsson, ordförande i Matrundan Österlen.

Matrunda Österlen 2017 pågår från torsdag 25 maj till och med söndag 28 maj.

 

Program jubileumsdagen 25 april

10.00 – 10.30 Samling och kaffe

10.30 – 11.00 Matrundan från 2007 till 2017. I gott sällskap!

11.00 – 11.30 Tätt mellan mästarna på Österlen.
Ingalill Thorsell, Drakamöllan, presenterar mästarna.

11.30 – 12.00 Mästarnas betydelse för kulinarisk turism.
Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds Universitet, kåserar.

12.00 – 13.30 Lunch! Stora smörgåsbordet presenteras av producenterna.

13.30 – 14.30 Framtidens mat – vad kan vi vänta oss?

14.30 – 15.00 Final med pizzabakning à la Österlen.

Varmt välkommen att umgås i gott sällskap!

För mer information och anmälan till jubileumsdagen:
Helena Ingvarsson, ordförande, tel 070-924 20 95. Maila: info@matrundan.se
Ingalill Thorsell, tel 044-35 10 16. Maila: info@drakamollan.com
Pressbilder: Kristina Fröling, tel 0708-658 137. Mail: Kristina@coachhouse.se

 

 

PRESSMEDDELANDE            Österlen 2017-03-30

Jubileumsmedlemmar kompletterar
Matrundan Österlen 2017

Matälskare har ett givet mål under Kristi himmelsfärdshelgen och att besöka Matrundan Österlen har för många blivit en tradition. I år har arrangemanget tillskott av 31 jubileumsmedlemmar med anledning av tioårsjubileet. Tisdag den 25 april träffas samtliga aktörer på Kronovalls Vinslott och inleder jubileumsaktiviteterna.

Tioårsjubileet kommer att märkas på flera sätt. Bland annat genom att en rad företag är inbjudna att vara med just i år. Flera av dem är dessutom nyetablerade på Österlen.

– De utgör extra tillskott i regionen för den kulinariska turismen. Ambitionen är att ge våra besökare en så komplett bild som möjligt av det Österlen ha att erbjuda. Intresset för bra råvaror och kvalitetskrav på både mat och dryck gör att Matrundan Österlen blir allt mer angelägen och aktuell för varje år, säger Helena Ingvarsson, ordförande i Matrundan Österlen.

Jubileumsmedlemmarna har, var och en på sitt sätt, anknytning till matproduktion på Österlen.

– När vi ses på Kronovall ska vi utbyta erfarenheter, skapa relationer och företagen kommer att visa upp för varandra vad de har att erbjuda.

Under rundans fyra dagar har besökarna ett brett program med många inslag att välja ifrån. Prova på att göra rapsolja, testa skånska viner, smaka på lokala produkter och ta del av skånsk kokkonst är några exempel.

Komplett program finns på hemsidan från och med torsdag den 30 mars.
Besökaren gör själv sitt urval och till hjälp i planeringen kommer att finnas en jubileumstidning med karta och program.

Matrundan Österlen 2017 pågår från torsdag 25 maj till och med söndag 28 maj.

Matrundan Österlen är en ekonomisk förening, grundad på en idé av Håkan Jönsson och Anders Lareke, båda forskare och knutna till Idéon Agrofood.

För mer information:
Helena Ingvarsson, ordförande, tel 070-924 20 95. Maila: info@matrundan.se
Pressbilder: Kristina Fröling, tel 0708-658 137. Mail: Kristina@coachhouse.se

 

 

 

PRESSMEDDELANDE            Österlen 2017-02-24

Matrundan Österlen jubilerar med extra allt

Under helgen Kristi himmelsfärd är det dags igen för Matrundan Österlen som i år firar tio år av möten med mat, människor och miljö.

Under de fyra dagar som Matrundan Österlen 2017 pågår erbjuder odlare, producenter, gårdsbutiker samt restauranger och kaféer besökare att ta del av traditioner, nytänkande och smakupplevelser. Och i år med extra många deltagare och programpunkter kring mat och dryck.

– Vi firar tioårsjubileum och det kommer att märkas på flera sätt. Bland annat har vi en rad aktörer som är inbjudna att vara med just i år. Flera av dem är dessutom nyetablerade på Österlen, säger Helena Ingvarsson, ordförande i Matrundan Österlen.

I Matrundan Österlen deltar omkring 30 medlemmar och besökaren gör själv sitt urval. Eller satsar stort och försöker hinna med så många stopp som möjligt. Till hjälp i planeringen kommer att finnas en jubileumstidning med karta och program.

– Vår ambition är att ge våra besökare en så komplett bild som möjligt av det Österlen har att erbjuda. Intresset för bra råvaror och kvalitetskrav på både mat och dryck gör att Matrundan Österlen blir allt mer angelägen och aktuell för varje år. Kulinarisk turism är absolut här för att både stanna och växa.

Matrundan Österlen 2017 pågår från torsdag 25 maj till och med söndag 28 maj.

Matrundan Österlen är en ekonomisk förening, grundad på en idé av Håkan Jönsson och Anders Lareke, båda forskare och knutna till Idéon Agrofood.


För mer information:

Helena Ingvarsson, ordförande, tel 070-924 20 95. Maila: info@matrundan.se
Pressbilder: Kristina Fröling, tel 0708-658 137. Mail: Kristina@coachhouse.se

 

För att ladda ned Matrundans logotype klicka på någon av följande länkar
Matrundan logotype färg (png)
Matrundan logotype färg (jpeg)

Vid frågor maila info@matrundan.se

 

Save

Save

Save